14
Kvě

Čokoládovo-fazolový chlebíček

Žijeme bez pšenice = žijeme bez lepku. Proč a co vše z toho vyplývá, vysvětlím třeba někdy jindy. Nicméně ve zkratce – partner je už pár let diagnostikovaným celiakem a já už se na to před časem také vyprdla. Osobně si myslím, že nás nic lepšího potkat nemohlo.

Absolutně v ničem nás to neomezuje (dobře, dovolená občas bývá trošku problematická),od základů jsme díky tomu změnili naše stravování a nesmírně nám to vyhovuje. Možná, že si říkáte, jací jsme to chudáci, skoro nic nemůžeme jíst?! Naopak, dneska lze už všechno nahradit. Já na tom v kuchyni nejsem až tak špatně, takže máme opravdu vše, na co si vzpomeneme. Přestávám se vykecávat, k věci…

Čas od času bych tu ráda prezentovala různé recepty pro inspiraci všem bezlepkářům, kteří si neustále stěžují, jak jsou ve svém stravování omezeni. Osobně si myslím, že jsou akorát líní si cokoliv najít nebo dohledat. Ano, v češtině toho moc není, ale zahraničních stránek s recepty na úžasné bezlepkové záležitosti je nespočet. Zároveň mohou být recepty inspirací těm, co mají rádi v kuchyni jakoukoliv změnu a nebojí se zkoušet nové věci. To, že půjde o zdravé věci snad ani nemusím zmiňovat…

Dnes začnu naším oblíbeným Čokoládovo–fazolovým chlebíčkem. Je to naprosto výborný dezert, svačina nebo snídaně. S radostí na něj nachytáváme návštěvy, které už jsou dost zvyklé na to, že si u nás zkrátka nezaprasí (původ tohoto slova = jednou mi kamarádka řekla, že se večer nehorázně zprasila vším, co v lednici našla, od té doby to používám). Přesně ve chvíli, kdy mají boule až za ušima, začínáme vyzvídat, z čeho si asi myslí, že dezert je. Zatím na to nikdo sám od sebe nepřišel. Chlebíček je neskutečně čokoládový, jemný a vláčný. A jelikož tam není ani špetka mouky, je i přirozeně bezlepkový. Takže s chutí do toho!

Čokoládovo-fazolový chlebíček
(dle Josephine Malene Kofod)

100 g červených fazolí v suchém stavu
3 vejce
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce javorového sirupu
šťáva z půl pomeranče
3 lžíce kakaového prášku
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
3–5 kostiček kvalitní hořké čokolády
(hrst drcených mandlí)

Přes noc nechám fazole namočit, vodu pak sliji a v čerstvé je uvařím do měkka. Uvařené fazole rozmixuji, přidám vejce, sirup, cukr, pomerančovou šťávu, kakaový prášek, prášek do pečiva a špetku soli. Na závěr lehce přimíchám nalámanou čokoládu, případně mandle. Poměrně tekuté těsto přeliji do formy – já mám zatím formu na hřbet, ale hodlám si pořídit silikonovou, protože mě už nebaví pořád formu vysypávat – a dám péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone